Dia 19 de novembre
Obertura institucional
Generalitat de Catalunya.
Diputació de Barcelona.
Ajuntament de Barcelona.
Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya.
Transformació digital en l’àmbit cultural
José Luís de Vicente, comissari i investigador cultural.
Estudiar els usuaris digitals
Antoni Laporte (ARTImetria)
Berger-Levrault
Gràcies al nostre patrocinador
Taula rodona: Portals d’Arxius
Moderadora: Remei Perpinyà (ESAGED)
– Ana Pazos (Arxiu Municipal de Barcelona)
– Joaquim Daban (Arxiu Municipal de Lloret de Mar)
– Isaac Álvarez (Arxiu Municipal de Castellbisbal)
Dia 20 de novembre
Más allá de la digitalización: visualización de datos
Martin Virtel (Datenfreunde)
Mejorar la recuperación de la información
Beatriz Franco (Comunidad de Madrid)
Taula rodona: Estratègies de comunicació digital
Moderadora: Pilar Campos (Ajuntament de Barcelona)
– Marta Sáez (Agència Catalana de Patrimoni Cultural)
– Arantxa Soroa (directora de Cachitos de Hierro y Cromo)
– Xavier Carmaniu (ESAGED)
– Miguel Ángel Cajigal (Historiador de l’art i comunicador cultural)
Cloenda
Mejorar la recuperación de la información: Records in Context
Millorar la recuperació de la informació: Records in Context
La descripció constitueix una funció essencial en el tractament de la informació arxivística. Gràcies a ella es facilita l’accés als arxius ia la informació sobre els documents mitjançant instruments descriptius, així com la comprensió de l’context i contingut dels documents, la seva procedència, les funcions de les quals són reflex, els assumptes dels quals tracten i les seves característiques.
D’una encertada descripció dependrà la posterior recuperació i ús dels documents. El procés descriptiu permetrà oferir als arxius serveis de qualitat d’acord amb les actuals demandes de la societat i dels ciutadans (la transparència, el govern obert, la rendició de comptes, etc. no tenen sentit si no s’assenten en una adequada gestió dels documents i recuperació de la informació).
Una adequada creació de descripcions normalitzades millorarà l’intercanvi de dades i informació, fonamental en l’actual món tecnològic i d’interoperabilitat.
Què es pretén aconseguir amb el desenvolupament a nivell nacional i internacional de models conceptuals de descripció arxivística? Quins és el propòsit de l’Model Conceptual il’Ontologia en desenvolupament pel Consell Internacional d’Arxius?
En aquesta ponència pretenem donar a conèixer la metodologia en l’elaboració dels models conceptuals de descripció arxivística, els seus avantatges, el propòsit dels mateixos, així com l’agenda i objectius de l’Comitè que treballa en el seu desenvolupament
Estudiar als usuaris digitals
Segons l’enquesta d’Arxius elaborada per la Generalitat de Catalunya, el 2017 gairebé el 70% de les consultes als arxius depenents de les administracions locals es van fer a través de la web. Internet és doncs la principal via de consulta, així com el principal canal de comunicació dels arxius.
La ponència presentarà metodologies per conèixer els usuaris digitals dels arxius municipals. El volum, les seves característiques, els seus interessos i opinions. Es presentaran metodologies per poder conèixer aquests aspectes dels usuaris digitals, tant les enquestes o les entrevistes online, així com les mètriques per avaluar el tràfic i les característiques dels usuaris de la web dels arxius, com algunes eines per conèixer el nivell de participació així com les opinions que circulen per les xarxes socials.
La situació actual marcada per la pandèmia de la COVID-19 fa més urgent que mai el coneixement dels usuaris digitals, tant per conèixer els seus interessos i necessitats com per decidir lla millor estratègia per comunicar-se amb ells.
Més enllà de la digitalització: visualització de dades
Un cop disponibles en format digital, els arxius estan a punt per a una nova classe d’anàlisi i presentacions. Infografies i aplicacions interactives permeten que el material arxivat sigui explorat i presentat des d’angles no tradicionals, obrint nous camins per a l’exploració, el coneixement i l’ensenyament.
En aquesta ponència, presentaré una varietat d’exemples d’anàlisi i visualització interactiva elaborats a partir de dades disponibles en arxius, des dels molt elaborats fins als més simples, presentant un primer intent de catalogar aquest «art veraç» ( «The Truthful Art», en les paraules del gran mestre de les visualitzacions Alberto Caire).
A més de veure els exemples, parlaré d’eines per gestionar, analitzar i visualitzar dades que estan a l’abast dels no-especialistes, per tal de motivar el els participants a explorar aquest espai a partir de les dades de què disposen en els arxius en els quals treballen. Elaborar una infografia interactiva no és molt més complicat d’enviar un tuit.